Finanţe

ALEXANDRU SLUSARI: CELE MAI MARI CRIME ÎN CELE TREI BĂNCI AFLATE ÎN PROCES DE LICHIDARE S-AU FĂCUT DUPĂ ACORDAREA GARANŢIILOR DE STAT

22 august, 2019

Preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că „cele mai mari crime în cele trei bănci (BEM, Banca Sociala, Unibank) aflate în proces de lichidare s-au făcut după acordarea garanţiilor de stat”. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în cadrul unui briefing de presă.

El a menționat că a primit un document secret de la Banca Națională a Moldovei (BNM), care demonstrează că, în perioada 1-27 noiembrie 2014, după acordarea garanțiilor de stat, au avut lor rulaje de zeci de miliarde de lei prin intermediul celor trei instituții bancare.

„Făcând calcule câți bani au fost învârtiți prin cele trei bănci, după acordarea garanțiilor de stat și până la instituirea administrării speciale a BNM, m-a luat groaza. Nu vreau să vehiculez acum nicio cifră, pentru că sunt cifre cu adevărat groaznice. Nu e vorba doar de un miliard de euro. Eu am rămas perplex de rulajul plasamentelor, împrumuturilor, depozitelor de la mai multe bănci”, a declarat Alexandru Slusari.

El susține că a mai făcut un demers la BNM, pentru ca instituția să prezinte ieșirile de bani de la cele trei bănci în perioada menționată.

„Acest lucru este foarte important. Principala fraudă s-a produs după ce guvernul a oferit garanții. În primul rând, responsabili de această fraudă sunt: Iurie Leancă (fost premier), Andrian Candu (ex-ministrul Economiei), Dorin Drăguțanu (ex-guvernator BNM) și Anatol Arapu (ex-ministrul Finanțelor)”, a declarat Slusari.

Potrivit lui, în ajun, Comisia de anchetă l-a audiat pe Anatol Arapu, fostul Ministru al Finanțelor și au invitat-o repetat pe Politova Cangaş la audieri.

„Ieri la audieri s-a prezentat fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, pe 27 august o invităm repetat la audieri pe doamna. Ieri, am obținut informații foarte importante de la domnul Arapu. El a declarat că a fost împotrivă emisiei de acţiuni care a dus la faptul ca statul a pierdut pachetul de control de la BEM, deoarece era clar cine era în spatele acțiunilor. Acesta spune că în permanență anunța BNM despre ce se întâmplă în sistemul bancar”, a menționat Slusari.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2019.08.22 18:05 David
    Sasa, noi stim despre asta, cine este vinovat si unde sunt banii furat, asta ne intereseaza.
  2. 2019.08.22 18:12 Maria
    Da, de ce Leanca a facut asta, ce el nu stia ca populatia tinea la BEM numai 4 000 000 000 de lei depozite, de ce statul a dat garantia BNM la o suma atit de mare?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.