Finanţe

MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT VMS ÎN SUMĂ DE 311,1 MIL. LEI ($17,6 MIL.)

05 septembrie, 2019

Deşi Banca Naţională a Moldovei (BNM) a majorat rata de bază până la 7,5%, indicele rentabilităţii valorilor mobiliare de stat (VMS) se menţine la nivelul anterior.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că emitentul VMS – Ministerul Finanţelor – taie ofertele băncilor în care indicatorul rentabilităţii depășește rezultatele ofertelor anterioare de valori mobiliare, prin care ministerul împrumută resurse de pe piața internă pentru necesităţile bugetului.

„Insistența emitentului de a nu majora rata VMS duce, de exemplu, la faptul că, deja la mai multe licitații de plasare a valorilor mobiliare pe piață, ministerul nu obține 100 şi mai multe milioane de lei. De exemplu, la ultima licitație, ministerul a venit cu o ofertă de valori mobiliare de 430 mil. lei, dar a reușit să plaseze doar 311 mil. lei”, a spus interlocutorul agenției.

Participanţii pieţei spun că Ministerul Finanţelor încearcă să nu observe semnalele pe care BNM le trimite pieţei în ultimul timp, ceea ce arată o creștere a valorii banilor.

„Dar emitentul de valori mobiliare nu dorește ca rentabilitatea acestora să se apropie de 7%. Cu toate acestea, situația cu rata VMS, care sunt cele mai lichide instrumente financiare de pe piață, se va schimba dacă Comitetul Executiv al BNM va revizui indicatorii politicii sale la următoarea ședință din 11 septembrie și va majora din nou rata de bază sau normele rezervelor pentru bănci”, spun specialiștii.

La licitația din 3 septembrie, Ministerul Finanțelor a obţinut la buget 311,11 mil. lei. Oferind VMS în sumă de 430 mil. lei, emitentul a admis la licitație cereri în sumă de 337,61 mil. lei, plasând VMS în sumă de numai 311,11 mil. lei, neîncasând iarăşi mai mult de 100 mil. lei.

Rata medie ponderată a VMS cu diferite termene de circulație a fost de 4,83-6,86%, ceea ce este puțin mai mult faţă de rata de la licitația precedentă de acum două săptămâni. Această rată depășește deocamdată nivelul inflației anuale, al cărei indice anal (iulie 2019 - august 2018) a constituit 5,4%.

Având în vedere presiunea semnificativă asupra inflației, valoarea acesteia va crește până la sfârșitul anului 2019. Indicele prețurilor de consum este influenţat negativ de mai mulți factori, printre care BNM menţionează majorarea salariilor, creșterea importurilor, precum și majorarea tarifelor la energia electrică. Conform prognozei autorității de reglementare, presiunea inflaționistă va începe să slăbească începând cu al doilea trimestru al anului 2020, iar până atunci există riscul ca inflația să depășească ținta BNM de 5% plus-minus 1,5%.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.06 10:30 Victor
    Asa rezultate dau semnal deschis ca statu nu are nevoe de bani in asa pret.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.