maib_esspreso

Finanţe

MINISTRUL JUSTIŢIEI CONSIDERĂ CĂ CERINŢELE „ENERGOALIANS” PRIVIND RECUPERAREA DATORIILOR DE LA MOLDOVA SUNT O ESCROCHERIE

11 septembrie, 2019
<mt_str50>

Ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, califică drept nefondate cerinţele companiei „Energoalians” privind întoarcerea datoriilor pentru livrarea energiei electrice, considerând că acest lucru este „o schemă de escrocherie pentru stoarcerea banilor din bugetul Moldovei”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, la o conferinţă de presă, ea a spus că „Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele statului și pentru a nu admite plățile de la vistieria de stat, deoarece pentru acest lucru nu există niciun temei juridic”.

„Este vorba de o schemă frauduloasă, lansată de nişte oameni pentru scoaterea banilor din bugetul de stat. În materialele dosarului se menţionează despre o presupusă datorie pentru energie electrică, care a fost cumpărată la un preț și vândută de două ori mai scump. Aceasta este o schemă destul de complicată, dar intenția rea este vizibilă chiar și cu ochiul liber”, a spus ministrul.

Potrivit ei, decizia Curții de Arbitraj a districtului Columbia din SUA cu privire la recunoașterea legalităţii cerinţelor „Energoalians” privind recuperarea prejudiciului presupune că mijloacele pot fi primite şi de pe conturile altor proprietăți ale Moldovei în SUA; însă Guvernul a contestat această decizie, fapt ce suspendă executarea ei, astfel că RM deocamdată nu riscă să-şi piardă proprietatea.

Stamate a amintit că, în 2011, compania ucraineană „Energoalians” (care este asociată cu Veaceslav Platon, condamnată în RM pentru escrocherii – „I.”) a expediat în adresa Moldovei o plângere de arbitraj prin care solicită despăgubiri pentru prejudiciile cauzate în urma nerespectării obligațiilor contractuale dintre cei doi țări.

„Datoria declarată de companie constituia $20 mil., iar ținând cont de inflație și procente, suma pe care a solicitat a ajuns la $75 mil. În octombrie 2013, conform hotărârii Curții de Arbitraj de la Paris, arbitrii au decis rambursarea din bugetul către „Energoalians” a sumei totale de 28 mil. euro. Însă în timpul pronunţării deciziei, președintele instanței, Dominic Pelu, și-a exprimat opinia separată, nefiind de acord cu colegii săi, deoarece tribunalul nu avea competențe suficiente pentru a-l analiza, deoarece litigiul nu afectează domeniul investițiilor”, a explicat ea.

Ministrul a spus că Guvernul a contestat decizia, însă „Energoalians” a trimis o acţiune împotriva Moldovei în mai multe țări, inclusiv Ucraina, Rusia, SUA, România și Belgia, pentru a pune în aplicare decizia, deoarece aceasta era definitivă la momentul adoptării. Dintre aceste țări, numai Statele Unite au refuzat să respingă cererea de executare.

„În 2016, Curtea de Apel Paris a admis cererea Moldovei, anulând decizia de arbitraj și a hotărât ca compania „Komstroy”, care este succesorul „Energoalians”, să achite Moldovei cheltuielile de judecată în sumă de 100 mii euro”, a spus aceasta, menționând că, la sfârșitul lunii septembrie, Curtea de Apel Paris urmează să se pronunțe cu privire la recursul depus de „Komstroy”.

Stamate a menţionat că Guvernul a solicitat Procuraturii Generale să investigheze circumstanțele luării deciziei de arbitraj la Paris, deoarece unul dintre arbitri a fost delegat de Moldova și a votat împotriva ei.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

 1. 2019.09.11 13:51 Victor
  Situatia cem-to pohoja na situatiu Stati v Kazahstane...
 2. 2019.09.11 18:59 Vlada
  Este ipresia ca Moldova perde acesti bani...
 3. 2019.09.11 19:00 Nicolae
  Ministru este patrioata mare, da asta conteaza nu atit de mult din pacate.

adaugă comentariu

 • nume
 • email
 • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.