Finanţe

MINISTRUL FINANŢELOR SUSŢINE CĂ DEFICITUL MARE ÎN BUGETUL ANULUI 2020 ESTE DETERMINAT DE „COMPONENTA INVESTIŢIONALĂ”

29 noiembrie, 2019

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, susţine că deficitul mare în bugetul anului 2020 este determinat de „componenta investiţională”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a vorbit în ajun, la o emisiune la postul de televiziune Moldova 1.

Potrivit ministrului, deficitul bugetar de 7,4 mlrd. de lei, prevăzut în proiectul legii bugetului, va fi acoperit atât din resurse interne, cât și din finanțări de peste hotare.

„Diferența directă dintre venituri și cheltuieli este de 2,6 mlrd. lei din suma totală. Cealaltă parte, de 4,8 mlrd. lei, se referă la componenta investițională, care nu este un deficit ce ar crea pericole substanțiale pentru sustenabilitatea bugetului. Deficitul investițional este unul convențional. Dacă e să ne referim la componenta investițională, aceasta prevede că în deficit se reflectă toate sumele împrumuturilor sau finanțărilor externe atrase de Republica Moldova a căror destinație este investițională. Componenta de bază este componenta pe care o percepem ca diferența directă dintre venituri și cheltuieli. La componenta de bază, deficitul planificat pentru anul 2020 constituie 2,6 mlrd. lei”, a spus Puşcuţa, menţionând că pentru 2019 deficitul pe componenta de bază a fost de 3,5 mlrd. lei.

El a remarcat că Pentru acoperirea deficitului pe componenta de bază, în proiectul legii bugetului este prevăzută plasarea valorilor imobiliare de stat, vânzarea lor către instituțiile financiare ar genera venituri de 2 mlrd. lei. De asemenea, sunt prevăzute circa 500 mil. lei venituri din privatizări și 200 mil. din recuperarea activelor de la cele trei bănci devalizate în urma fraudei bancare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Puşcuţa a subliniat că „un angajament al Guvernului în cadrul proiectului legii bugetare a fost de a nu diminua angajamentele făcute față de cetățenii țării pe plan social”.

„Astfel, bugetul a devenit unul al investițiilor, dar și unul de susținere socială. Toate aceste angajamente, și cele sociale, și cele salariale, dar și cele de investiții se regăsesc în proiectele de legi pentru anul viitor. Toate aceste activități se regăsesc în partea de cheltuieli a bugetelor și sunt evidențiate și sursele de finanțare a acestora”, a spus el.

Ministrul a remarcat că „veniturile prevăzute în proiectului bugetului de stat care a fost aprobat în Guvern nu au suferit modificări, comparativ cu proiectul elaborat de executivul anterior”.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2019.11.30 10:28 Stas
    Nu cred ca asa si este in realitate...
  2. 2019.11.30 10:30 Nina
    Dl Puscuta este om inteligent, bine educat, stie maseria care o face, este cistit si transparent.
  3. 2019.11.30 10:34 Maria
    Dl Puscuta este foarte si foarte om modest...
  4. 2019.11.30 10:37 Sveatoslav
    Ministru este foarte competent, el stie profund ramura la o suta de procente...
  5. 2019.11.30 13:41 Rebeca
    Dl Puscuta stie, ca economia in 2020 sa genereaza venituri mari si banii in buget ajunge pentru toti...
  6. 2019.11.30 13:43 Vladimir
    Sarcina principala este victoria dl Dodon si punctu!
  7. 2019.11.30 13:51 David
    Kakaea stremitelinaea kariera u Puscuta, bravo!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.