Finanţe

O MISIUNE A FMI SOSEŞTE MIERCURI ÎN MOLDOVA PENTRU A EVALUA PROGRESUL ATINS ÎN IMPLEMENTAREA PROGRAMULUI DE COOPERARE

22 ianuarie, 2020

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, soseşte miercuri la Chișinău pentru a analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al reprezentanţei FMI în RM, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI.

Prim-ministrul Ion Chicu a declarat în ajunul vizitei că „Guvernul Moldovei este interesat de cooperarea cu FMI şi nu a făcut niciun pas până acum care ar compromite această colaborare”.

Potrivit lui, iniţiativele sociale propuse de Guvern sunt prevăzute în bugetul pentru anul 2020 şi corespund parametrilor stabiliţi.

„Noi continuăm discuțiile cu FMI şi tocmai de aceea ei vin acum la Chişinău. Dacă nu erau discuții și nu era dorința de a finaliza cu succes acest program, ei nu veneau”, a spus Chicu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În acelaşi timp, el a numit două riscuri majore pentru continuarea programului: dacă FMI nu acceptă majorarea parametrilor de investiții în infrastructura Moldovei şi dacă FMI va insista pe majorarea tarifelor la gaz pentru populaţie”.

INFOTAG precizează: Programul pe trei ani al autorităților Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa $182 mil., dintre care circa $160 mil. au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,7%), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de 4,5 ani.

FMI se angajează anual (de regulă) în discuții bilaterale cu statele-membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului organizației. O misiune a FMI vizitează statul-membru, colectează informație de ordin economic și financiar și discută cu autoritățile politicile și evoluțiile economice din țară. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.