Finanţe

PREMIERUL ION CHICU ESTE BUCUROS SĂ ÎNCEAPĂ DISCUŢIILE CU FMI DESPRE NOUL PROGRAM PENTRU MOLDOVA

23 ianuarie, 2020

Vă salut în cadrul Guvernului Republicii Moldova. Sunt bucuros să începem discuţiile despre modul în care finalizăm cu succes programul actual şi iniţiem un program nou. Această declaraţia a făcut-o prim-ministrul Ion Chicu în debutul întrevederii de miercuri cu experţii misiunii FMI, veniţi la Chişinău.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al serviciului de presă al Guvernului, şeful misiunii, Ruben Atoyan, a spus că misiunea FMI este la ultima revizuire a programului, dar şi va servi ca etapă pentru iniţierea unui program nou.

"Misiunea FMI are obiectivul să discute cu Guvernul provocările economice care le confruntă RM şi cum acestea pot fi administrate. Printre subiectele abordate de echipa Misiunii vor fi fenomenul corupţiei, politicile fiscale, independenţa BNM, managementul investiţiilor publice şi altele", se arată în comunicat.

Serviciul de presă al Executivului îl citează pe Ruben Atoyan, care a menţionat că "există intenţii din partea Republicii Moldova de a semna un acord cu nou cu FMI".

"Suntem gata să iniţiem discuţiile în acest sens, dar nu este mandatul acestei misiuni. Totodată, finalizarea cu succes a acestui program este o etapă importantă spre iniţierea unui nou acord", a declarat el.

La şedinţă au mai participat vicepremierul şi ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, şi ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

În cadrul şedinţei, părţile au făcut un schimb de informaţii şi opinii. Au fost discutaţi indicatorii economici cantitativi, precum deficitul bugetar şi rezervele BNM, amendamentele la legislaţie menite să gestioneze riscurile activităţilor non-bancare, politicile fiscale, situaţia în sistemul bancar, tarifele la gazele naturale, subiectul pensiilor şi progresele în recuperarea activelor băncilor devalizate.

Potrivit comunicatului, misiunea FMI a salutat intenţia Guvernului de a investi în dezvoltarea infrastructurii şi a îndemnat să fie asigurat un echilibru raţional între politicile monetare şi cele fiscale.

Anterior, Preşedintele şi premierul au vorbit despre intenţia de a convinge FMI de oportunitatea de a direcţiona investiţii mari ale statului în dezvoltarea infrastructurii, în special în construcţia şi repararea drumurilor de importanţă naţională.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.23 11:06 David
    Ion Chicu stie ca totul o sa fie bine si frumos.
  2. 2020.01.23 11:09 Victoria
    FMI nu da banii chint puterea este preluata de socialistii...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.