Finanţe

PRIN DIMINUAREA RATEI DE BAZĂ ÎN DECEMBRIE 2019, BANCA NAȚIONALĂ „A ANTICIPAT O REDUCERE A PREȚURILOR ÎN 2020”

20 februarie, 2020

Prin diminuarea, în luna decembrie 2019, a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară de până la 5,5%, Banca Națională a Moldovei (BNM) a anticipat o reducere a prețurilor în 2020.

Potrivit agenției INFOTAG, într-un interviu acordat Revistei financiar-bancare „Profit”, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a spus că potrivit previziunilor autorității de reglementare, indicele prețurilor de consum în următorii doi ani (2020-2021) se va reduce semnificativ.

„Pentru scăderea indicelui prețurilor de consum există mai multe motive. În primul rând, nu va mai exista un impulsul atât de mare precum s-a înregistrat în 2019. Nu mă refer la toate cheltuielile bugetului de stat, ci doar la anumite elemente ale clasificaţiei bugetare care afectează puternic prețurile. Este vorba despre salariile din sectorul public, programele sociale ale statului, pensiile, indemnizațiile, precum și despre reforma fiscală, în cadrul căruia impozitele pe venit au scăzut de la 23% la 18%”, a spus bancherul.

Potrivit lui, toate acestea per ansamblu au dus la o creștere a veniturilor populației, pe care le poate dispune în mod liber.

„Prin urmare, acest lucru a dus la o creștere a consumului. Un asemenea salt nu mai poate fi așteptat, întrucât deja este dificil să presupunem, de exemplu, că rata impozitului va continua să scadă. Acest lucru înseamnă că nu va mai exista o presiune tangibilă asupra inflației”, a explicat Armașu.

Referindu-se la factorii externi care afectează inflația, bancherul a atras atenția asupra faptului că principalii parteneri comerciali ai Moldovei înregistrează o încetinire a creșterii economice.

„Acest lucru înseamnă că urmează o scădere a creșterii exporturilor, a importurilor și a transferurilor bănești din străinătate, ceea ce, în final, va afecta și inflația, creând o presiune dezinflaționistă asupra prețurilor”, a spus el.
Guvernatorul BNM a făcut referire și la prognozele internaționale, care indică faptul că în 2020 prețurilor pentru produsele petroliere nu se vor majora semnificativ.

„Menţinerea la acelaşi nivel a preţurilor la produsele petroliere este, de asemenea, o parte importantă pentru calculul inflației în Moldova. În același timp, ținând cont de scăderea prețului de achiziție pentru gazul natural, nu ne așteptăm la schimbări majore la tarifele reglementate pentru resursele energetice - gaz, electricitate, căldură, apă. Per ansamblu, dacă adunăm toți acești factori împreună, vom obține o inflație destul de mică în 2020”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.02.20 16:40 David
    Cu acest fapt sa vada ca BNM are o strategie si tactica care da rezultate pina chind bune.
  2. 2020.02.20 16:44 Stas
    BNM intalege ca banii acun nu au pret si face ca bancii mai activ sa da credite la clientii sai!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.