Finanţe

BNM NU VA DIMINUA RATA DE BAZĂ ÎN VIITORUL APROPIAT – OPINIA EXPERŢILOR

26 martie, 2020

În viitorul apropiat, Banca Națională a Moldovei (BNM) nu va diminua rata de bază, pe care a redus-o pe 20 martie cu 1,25% - de la 4,5% la 3,25%, fiind cea mai mică rată din întreaga istorie modernă a Moldovei.

Solicitaţi de corespondentul agenţiei INFOTAG, participanții profesioniști ai pieţei de capital spun că, prin această rată de bază atât de mică, autoritatea de reglementare a pus băncile într-o situaţie dificilă, acestea distrăgând cantități mari de resurse pe care le-au atras pe piață pentru a îndeplini regulamentul BNM de rezervare.

„Cu o rată de bază atât de scăzută, băncilor le va fi dificil să menţină depozitele populației, ceea ce va duce inevitabil la un exod al economiilor oamenilor plasate în depozite”, notează ei.

Interlocutorii agenției consideră că, în viitor, autoritatea de reglementare va corecta situația cu ajutorul unui alt indicator financiar extrem de sensibil – rezervarea, reducând normativele acestuia pentru bănci.

Participanții pieţei spun că, prin reducerea ratei de bază până la 3,25%, BNM nu va obține un rezultat imediat, care constă în faptul că resursele financiare de pe piață devin mai ieftine și mai accesibile atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice.

„Dar menținerea ratei de bază la un nivel atât de scăzut datorită transmiterii financiare, după un timp va duce la faptul că dobânda la creditele nou emise va începe să scadă încet. Nu este exclus ca şi creditele deja emise să fie supuse unei reduceri a ratelor dobânzii, dacă contractele de creditare prevăd o rată flotantă a dobânzii”, menţionează participanții pieţei, care susţin că nu se va produce un efect imediat din reducerea ratei de bază de la 4,5% la 3,25%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.