Finanţe

PARLAMENTUL A RATIFICAT MEMORANDUMUL CU UE PRIVIND ASISTENȚA MARCOFINANCIARĂ DE 100 DE MILIOANE DE EURO

11 septembrie, 2020

Parlamentul a ratificat Memorandumul cu UE privind asistența marcofinanciară de 100 de milioane de euro. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, parlamentul a ratificat, joi, 10 septembrie, Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de până la 100 milioane de Euro.

Acordurile prevăd alocarea a 100 de milioane de euro, în două tranșe. Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce tranșa a doua va veni nu mai devreme de trei luni după prima şi depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor memorandumului.

Una din aceste condiţiile se referă la finanțele publice, și anume îmbunătățirea legislației în domeniul achizițiilor publice, în domeniul asistenței medicale și îmbunătățirea activității Centrului pentru achiziții publice în domeniul sănătății. Alta vizează este și aprobarea amendamentelor la Constituție privind activitățile Consiliului Superior al Magistraturii, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Printre condiții se numără și eficientizarea în activităţii Autorității Naționale de Integritate, consolidarea măsurilor de combatere a contrabandei și aprobarea unui nou Cod Vamal.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, Memorandumul privind asistența marcofinanciară face parte din interacțiunea extinsă a UE cu țările partenere de extindere și de vecinătate care se confruntă cu probleme grave ale balanței de plăți. Acest ajutor demonstrează solidaritatea UE cu aceste țări și sprijinul în vederea elaborării unor politici eficiente în timpul acestei crize fără precedent.

Împrumutul va fi acordat pentru maxim 15 ani, iar rata dobânzii va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

În luna mai, Consiliul UE a aprobat o propunere a Comisiei Europene de a oferi asistență macrofinanciară în valoare de 3 miliarde de euro către zece parteneri de extindere și vecinătate, inclusiv Moldova, pentru a-i ajuta să facă față consecințelor economice ale pandemiei COVID-19.

Acordul de împrumut și Memorandumul de înțelegere au fost semnate în iulie de vicepremierul Republicii Moldova, ministrul finanțelor Serghei Puşcuţa și președintele Băncii Naționale Octavian Armaşu.


.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.