Finanţe

BANCA NAȚIONALĂ A AMINTIT CĂ RATA DE SCHIMB A LEUULUI MOLDOVENESC ESTE DETERMINATĂ DE MECANISMELE DE PIAȚĂ ȘI NU DE DECIZIA BNM

21 septembrie, 2020

Cursul de schimb al leului moldovenesc este determinat de mecanismele pieței și nu de decizia BNM, a reamintit Banca Națională a Moldovei (BNM), într-un comunicat de presă citat de agenţia de presă INFOTAG.

„BNM nu prognozează și nu se ghidează de un anumit nivel al cursului de schimb. Principalul obiectiv al Băncii Naționale este stabilitatea prețurilor. Într-un regim de țintire a inflației, băncile centrale utilizează rata dobânzii ca principal instrument al inflației, care de asemenea afectează indirect cursul de schimb. În același timp, BNM monitorizează în mod constant dezvoltarea pieței valutare interne și intervine pentru a preveni fluctuațiile excesive ale cursului de schimb”, subliniază BNM, menționând că în Moldova “există un regim variabil al cursului, de aceea nivelul său este determinat de dinamica cererii și ofertei de pe piaţa valutară locală".

Agenţia de presă INFOTAG a informat déjà că săptămâna trecută președintele Igor Dodon a spus că „un leu puternic are un efect negativ asupra exportatorilor moldoveni”. El și-a exprimat dezacordul cu BNM, vorbind despre o anumită devalorizare a monedei naționale.

„Cred că banca greșeşte în privinţa cursulului de schimb al leului. În situația actuală, slăbirea leului nu va duce la o creștere a prețurilor, ținând cont de faptul că tarifele pentru unele servicii, se ieftinesc, fiind reglementate”, a menționat președintele.

Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, consideră că aprecierea leului este benefică pentru populație, întrucât „creșterile de prețuri sunt reținute, ceea ce în perioade de criză este într-adevăr o salvare pentru cei mai săraci”.

„Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi uriașe exportatorilor, în special celor care exportă produse agricole în Rusia. Acestea își pierd 20% din venituri anul acesta din cauza cursului de schimb. Odată cu criza economică și seceta, cursul valutar este a treia lovitură pentru ei. Un leu puternic are un impact negativ asupra producătorilor interni, care suferă pierderi uriașe și pierd piețele de vânzare atât pe plan intern, cât și peste hotare. Datorită cursului de schimb, produsele noastre sunt mai scumpe decât produsele fabricate în Turcia și Ucraina cu peste 20%, ceea ce face ca piața internă să fie suprasaturată cu produse importate ”, a spus Ioniță.

În același timp, expertul consideră că ingerința politicienilor în stabilirea cursului de schimb valutar este inacceptabilă.

„Am avut zeci de intervenții și presiuni asupra Băncii Naționale din partea politicienilor, dar toate acestea au fost până acum strict legate de deprecierea accentuată a leului moldovenesc. Acum, pentru prima dată, ne-am trezit într-o situație în care politicienii pun presiune asupra BNM pentru că leul moldovenesc s-a întărit”, a spus Ioniță.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.22 14:08 Boris
    Dl Armasu face politica corecta!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.