Finanţe

MOLDOVA VA PRIMI DE LA COMISIA EUROPEANĂ 9 MLN. EURO ÎN SUSŢINEREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE ȘI PENTRU CONTINUAREA REFORMELOR

24 septembrie, 2020

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind realizarea proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG cu referire la comunicatul de presă al Ministerului Finanțelor, Inițiativa de a încheia acordul respectiv aparține Comisiei Europene, iar guvernul moldovean a aprobat începerea negocierilor cu privire la proiect cu o zi înainte.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, acordul prevede oferirea asistenței nerambursabile în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene și are drept scop acordarea suportului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și suportului pentru implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere UE-RM.

Se estimează că 5 milioane EUR vor merge pentru consolidarea capacității de a răspunde la situația de urgență COVID-19 în sănătate publică; 2 milioane Consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar; 1 milion – pentru sporirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar; și încă un milion de euro pentru consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale.

Operațiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 și vor fi implementate de entități selectate de către Comisia Europeană, în conformitate cu criteriile stabilite în Acord.

Acordul de finanțarea urmează a fi semnat de către dl Serghei Pușcuța, Viceprim-ministru, Ministru al Finanțelor din partea Republicii Moldova și dl Lawrence Meredith, Director pentru relațiile cu țările din vecinătatea estică, din partea Comisiei Europene.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.