Finanţe

ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE CREDITARE A TINERETULUI, 272 DE BENEFICIARI AU FOST FINANŢAŢI CU APROXIMATIV 167 MILIOANE DE LEI

19 ianuarie, 2021

În cadrul programului de creditare a tineretului, lansat de Ministerul Finanţelor în 2019, au fost finanţate în total 272 de întreprinderi ale tineri antreprenori cu 166,8 milioane de lei.

Potrivit INFOTAG, cu referire la datele Ministerului Finanţelor, programul a fost extins în toate regiunile Republicii Moldova şi este implementat prin intermediul filialelor a opt bănci comerciale, care îşi asumă toate riscurile asociate operaţiunilor de creditare. În acelaşi timp, ratele din cadrul programului sunt în continuă scădere, atât pentru băncile participante, cât şi pentru solicitanţi. În prezent, pentru beneficiarii finali din cadrul programului, acestea se ridică la 4,35% pe an, ceea ce reprezintă cu aproape 4 pp. mai puţin decât ratele medii la împrumuturile comerciale din sectorul bancar.

Pentru 2021, fondurile programului au fost completate cu încă 80 de milioane de lei, din contul împrumuturilor de stat externe administrate de Oficiul pentru gestionarea programelor de ajutor extern.

Valoarea medie a unui proiect prezentat tinerilor beneficiari în cadrul Programului a fost de aproximativ 610 mii de lei, iar scadenţa medie a împrumuturilor este de patru ani. Din fondurile de împrumuturi, beneficiarii au achiziţionat 60 de unităţi agricole, 99 de tractoare, 12 combine, 11 frigidere, opt sisteme de irigaţie, cinci sere, la fel îngrăşăminte şi echipamente de protecţie.

Cel mai activ sprijin şi promovare a programului sunt Moldova Agroindbank, Mobiasbanca - OTP Group, Fincombank.

După cum a informat anterior INFOTAG, beneficiarii programului pot fi persoane fizice sau juridice cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care deţin cel puţin 75% din proprietatea companiei. Suma maximă a împrumutului este de 1,5 milioane de lei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.