Finanţe

ÎN MOLDOVA S-AU REDUS RISCURILE CA ÎN CAPITALUL BĂNCILOR SĂ INTRE INVESTITORI "NEPOTRIVIŢI" - GUVERNATORUL BNM

24 decembrie, 2021

În Moldova, riscurile ca investitorii "nepotriviţi" să intre în capitalul băncilor au scăzut semnificativ", a spus guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu.

Într-un interviu acordat Infotag, el a amintit că restrângerea dreptului de a cumpăra acţiuni ale băncilor fără permisiunea BNM până la 1% a fost introdusă în republică pentru a reduce riscurile de pătrundere a unor astfel de investitori.

"Acum nu aş susţine că nu mai pot exista încercări de pătrundere în capitalul bancar al investitorilor "nepotriviţi" în Republica Moldova. Este prea devreme să spunem că acest tip de risc a dispărut pentru totdeauna din ţară. Dar vreau să declar cu toată responsabilitatea că în prezent aceste riscuri au scăzut semnificativ", a spus bancherul.

În opinia sa, acest tip de riscuri vor fi minimizate atunci când sistemul de justiţie din Moldova va funcţiona corect.

Preşedintele BNM a spus că încă nu poate vorbi despre o soluţie tehnică concretă a autorităţii de reglementare în ceea ce priveşte creşterea unei cote semnificative în capitalul băncii, care este estimată în prezent la 1%.

"Pot spune că ne gândim la aceasta, avem un asemenea obiectiv şi lucrăm la el", a spus Armaşu.

Întrebat dacă BNM consideră oportun să faciliteze intrarea în capitalul băncilor a investitorilor care deţin licenţe ale autorităţilor de reglementare din Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană (SEC, FCA, BAFIN), Armaşu, între altele, a spus: "O asemenea idee pluteşte în aer, ştim despre ea, o studiem. Dar este prea devreme să vorbim despre lucruri concrete în acest sens".

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2021.12.24 13:47 Iulia
    Nu am citit pe deplin declarația guvernatorului BNM, fiindcă cunosc din interior realitatea lucrurilor, contrara celor declarate. Decât doresc, prin acest comentariu, sa declar adevarul. Pina la capturarea pieții financiare de către investitorii străini in cârdășie cu funcționarii publici locali, in sistemul bancar situația cât de cât era mai buna. Însă, după impunerea investitorilor locali de a se retrage din acționariat, acestea fiind delapidați de capitalul deținut in bănci chiar de investitorii străini, sub diferite pretexte, unele bănci, prin furturi săvârșite sub protecția celor meniți sa supravegheze activitatea băncilor, intenționat au fost falimentate. Acest fapt este dovedit prin însăși lipsa de interes din partea organelor de drept sa stabilească făptașii cu tragerea acestor la răspundere, deși au la dispoziție toate actele in
    acest sens. Anume instituțiile abilitate de a controla activitatea băncilor au contribuit și mai contribuie la stimularea fraudelor bancare. Însă, dat fiind faptul ca, investitorii străini și-au atins scopul capturării pieții financiare din Moldova, la rampa apar slugile sistemului mafiot cu declarații de genul celor menționate de capul sistemului financiar. Așa este politica falsa in Moldova, cu regret ! Sa-și fi fost la conducere cu adevărat patrioți ai neamului, astfel de lucruri nu se intimplau, or ei aveau sa aibă in capul mesei interesele naționale nu mafiote. Dar, cu regret, “autoritățile democratice din exterior” nu-și doresc ca la conducerea țărilor in curs de tranziție sa fie patrioți, știind bine ca, nu vor avea șansa sa-și atingă scopurile meschine, inclusiv acapararea economiilor statelor in locul hârtiilor, fără valoare, tipărite la stanocurile capitaliștilor străini, nemaivorbind de careva drepturi ale omului. Moldova are nevoie de un dictator patriot, cinstit si independent pentru a scoate la iveală toate fraudele din toate domeniile.
  2. 2021.12.24 16:59 Nicolae
    Este evident ca acum BNM reglementeaza sectorul bancar prea dur.
  3. 2021.12.24 17:03 Eremei
    Nu cres ca investitorii staini sa deschide toate datake despre afacerea care ei au...
  4. 2021.12.27 15:14 Fima
    BNM sa teme justitia din Moldova. De ce anume?
  5. 2021.12.29 13:02 Vladut
    Acum BNM si conducerea bancii trebue sa lupta chit mai efectiv cu inflatia.
  6. 2022.01.22 13:27 Zdenec
    Fata de actionarii autohtoni BNM are politica foaRTE SO FOARTE DURA! EL ESTE PARCA DUSMAN CETATANII NOSTRII...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.