Finanţe

DIN 1 IULIE, DOBÂNDA ANUALĂ DIN PROGRAMUL „PRIMA CASĂ” VA CREȘTE CU 5,35 PUNCTE PROCENTUALE

22 iunie, 2022

Din 1 iulie 2022, rata dobânzii la contractele de împrumut prevăzute în cadrul programului de stat „Prima casă” va crește cu 5,35 puncte procentuale. Potrivit agenției Infotag, acest lucru este raportat de băncile comerciale care participă la acest program.

„Modificarea este legată de creșterea de la 4,12% la 9,47% a ratei indicative pentru programul „Prima casă” publicată de Banca națională a Moldovei (BNM). Rata este calculată ca rată medie ponderată a dobânzii la depozitele nou-atrase în monedă națională pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, care este parte integrantă a ratei dobânzii din cadrul programului”, a explicat una dintre bănci într-un comunicat de presă.

Instituțiile financiare îşi încurajează clienții să se familiarizeze cu noul program de rambursare a creditului, care va fi disponibil la orice sucursală a băncii.

După cum a relatat anterior agenția Infotag, de la demararea programului „Prima casă”, în Moldova au fost achiziționate 8.005 de unități imobiliare. Valoarea totală a creditelor acordate de bănci este de 4,38 miliarde lei, iar valoarea totală a garanțiilor existente este de 2,11 miliarde lei. La program participă șase bănci - maib, Moldindconbank, Victoriabank, OTP Bank, Eximbank și Energbank.

În prezent, rata de bază a BNM este de 18,5%, iar rata anuală a inflației, ținând cont de luna mai, a depășit 29%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.