Finanţe

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII ÎI VA ACORDA MOLDOVEI ÎN 2023 150-170 MILIOANE EURO

23 noiembrie, 2022

Banca europeană de investiții (BEI) planifică să-i acorde Moldovei în 2023, împrumuturi, granturi și asistență tehnică, în valoare de aproximativ 150-170 de milioane de euro. Potrivit Infotag, acest lucru a fost anunțat de serviciul de presă al Băncii, în urma participării vicepreședintelui BEI Teresa Cervinska la cea de-a treia conferință ministerială a Platformei de sprijin pentru Moldova de la Paris.

Potrivit anunțului, în 2022, BEI a investit aproape 280 de milioane de euro în Moldova sub formă de credite și a mobilizat aproximativ 16 milioane de euro sub formă de granturi pentru sectorul public și privat. Finanțarea va acoperi o gamă largă de proiecte menite să îmbunătățească eficiența energetică și atenuarea schimbărilor climatice în conformitate cu inițiativa europeană „Cursul verde” pentru regiune, să răspundă nevoilor de sănătate și digitalizare ale țării și să investească în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova.

„Anul viitor, prioritatea noastră vor fi investițiile în sectoarele energie și transport, care vor ajuta Moldova să dobândească independența energetică și să continue integrarea în Uniunea Europeană. De asemenea, intenționăm să sprijinim proiecte de asistență medicală menite să ofere acces la servicii medicale de înaltă calitate. Investițiile noastre pot îmbunătăți semnificativ viața oamenilor din Moldova. La întâlnirea de la Paris, am transmis un mesaj foarte clar: Moldova poate conta în continuare pe BEI”, a spus Cervinska.

Ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat că Uniunea Europeană este „bucuroasă să-și unească eforturile cu BEI pentru a ajuta Moldova în timpul crizei energetice actuale”.

„Până în prezent, UE a oferit 64 de milioane de euro sub formă de granturi pentru inițiative comune cu BEI. Pentru viitor, UE a anunțat deja alocarea a 250 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro vor merge către necesităţile bugetare ale țării pentru a depăși perioada de iarnă care urmează. În plus, Uniunea Europeană intenționează să sprijine Moldova în conectarea infrastructurii sale de transport la TEN-T. În viitorul apropiat, UE va oferi un grant de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate, va facilita participarea Republicii Moldova la Tratatul privind Comunitatea transporturilor şi va ajuta ţara să elaboreze o strategie naţională de mobilitate”, a spus Mazeiks.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.